Pleiten voor de sociale samenleving
In het tv-tweeluik 'Skewed groei in de polder' van Jeroen Pauw en historicus Sander Heijne pleitte ondernemer Rahma el Mouden voor 'een sociale samenleving' met meer sociale ondernemers. Het tv-programma, gebaseerd op het boek Fantoo Groei, onderzoekt hoe de huidige sociale kloof is ontstaan, waardoor een grote groep Nederlanders geen inkomen heeft en met twee of zelfs drie banen een inkomen moet verdienen.

Een van de genoemde redenen is dat bedrijven een zogenaamde 'flexibele schil' hebben gecreëerd en zijn begonnen met het uitbesteden van werkzaamheden, waaronder schoonmaakwerkzaamheden, via aanbestedingsprocedures. Het bedrijf, dat een lage prijs biedt voor de opdracht, krijgt meestal de baan.

Volgens El Mouden, oprichter van MAS Dienstverlening, is scherp rekenen onvermijdelijk, anders mis je volgens de ondernemer de opdracht. Dit heeft uiteindelijk gevolgen voor het levensonderhoud van uw bedrijf.

'In het verleden heb ik geprobeerd om niet mee te doen met de prijsvechters', zegt El Mouden tegen presentator Jeroen Pauw. ,,Ik blijf ook zoeken naar klanten die een euro meer willen geven. Werkgevers moeten socialer worden.'

Volgens El Mouden is de werkdruk voor schoonmakers enorm toegenomen. Vroeger deed een schoonmaker gemiddeld 280 m2, nu is de te reinigen ruimte tussen de 400 en 500 m2, terwijl daar vanwege de aanbestedingsprocedures het minimumloon voor wordt betaald.

In het gesprek met Philips-directeur Hans de Jong en Dominique Hermans, CEO van Randstad Nederland, benadrukte El Mouden dat het opleiden van medewerkers een van de kernactiviteiten van haar bedrijf is. 'Een goede werkgever traint zijn medewerkers voortdurend', zegt El Mouden.

Translate »